DJECA I INTERNET

 

Pojmovi vezani uz sigurnost

 

Tako počinje tekst na stranicama www.fbi.gov posvećenima sigurnosti djece na Inetrnetu. Kod nas se jako malo govori o tome dijelom zato što relativno malen broj djece ima pristup Internetu, a dijelom zato što roditelji još nemaju jasnu predod?u o prednostima, a i "nedostacima" Interneta.

Internet je idealan medij kada dijete treba neke informacije. Zbog toga nikako ne možemo zabraniti pristup Internetu. No, isto tako, na Internetu "vrebaju" mnoge opasnosti. Nažalost, mnoštvo ljudi dolazi na Internet kako bi iz sebe izbacilo sve one frustracije iz starnog života. Smatraju da im je na Internetu sve dozvoljeno, jer nitko ne zna tko su oni. Skrivaju se iza kojekakvih nadimaka, mogu govoriti o sebi što žele jer nitko ne može provjeriti te informacije itd. Tako će i ostati. Sve ima svojih prednosti i nedostataka. Nekada je dobro da čovjek na Internetu može biti anoniman, a nekada, kao što smo vidjeli i nije.

Malo više o samom chattu pogledajte ovdje.

Bez obzira na to što dijete radi na Internetu dobro bi bilo da se s njim razgovara i da se djetetu ukaže na neke strane Interneta. Pogotovo ako se radi o mlađoj djeci.

Potencijalne opasnosti:

  • dogovor djeteta i nepoznate osobe za bilo kakav sastanak. Ti sastanci rijetko mogu završiti dobro.
  • duže dopisivanje s nepoznatom osobom preko elektroničke pošte. Prije ili kasnije taj nepoznati može početi svoju igru.

U krug potencijalnih opasnosti nikako nemojmo ubrojiti gledanje kojekakvih slikica. Toga na Internetu ima na tone kao i na kioscima, uostalom. Kada bismo to zbaranili nekim programom djeca ne bi mogla skoro na nijednu stranicu(!) osim na stranice koje su prilagođene njima, a takvih na našem WEB prostoru manjka – ako uopće i postoje. Ako imate takve stranice dojavite adresu.

Zaštita:

  • razgovor, navesti dijete da shvati da Internet pored svih divnih stvari ima i loših strana.
  • razgovarati možemo sa starijom djecom, ali što ako dijete ne može to shvatiti? U tom slučaju ja bih ipak preporučio neke od programa za nekakvo djelomično nadgledavanje. Da se razumijemo, nije dobro čitati privatne poruke pa tako ni dječje. Ipak bi bilo dobro da se baci oko na sadržaj nekih poruka, ako je to moguće pa da se umirimo ako je sve u redu.
  • primjena sigurnosnih mjera ugrađenih u sam Internet Explorer – program za pregledavanje stranica na Internetu.Više o Internet Exploreru pogledajte ovdje.

No, pojaviti će se problem ako želite namjestiti zaštitu, a niste baš vični računalima. Pisati ćemo i o tome. Javite se preko našeg obrasca sa pitanjima koja vas zanimaju. Obrazac se nalazi ovdje.

U svakom slučaju razgovarajte s djetetom i na svako sumnjivo ponašanje probajte potražiti uzrok takvom ponašanju – što nije nimalo lako. To vrijedi u svim situacijama, a ne samo vezano uz Internet.

Djeca u svakom slučaju jako vole razgovarati, brbljati - engl. CHATTATI. To treba iskoristiti u osobnoj komunikaciji s djetetom i sve će biti u redu - bez ikakvih zabrana!

Imajte na umu one rečenice kojima Amerikanci počinju stranice vezane uz zaštitu djece !

 


Stranice vezane uz sigurnost na Internetu:

1. ACTIVE SECURITY - www.active-security.org

Stranice posvećene sigurnosti na hrvatskom jeziku. Redovito se održavaju i po mišljenu časopisa BUG jedne su od najboljih na tom području. Bugovci, evo vam malo besplatne reklame :).

Ako imate problema sa stranim jezicima, prije nego se upišete na tečajeve engleskog i njemačkog jezika ( :) ) otiđite na ove stranice.

2. SECURITY PANEL       - www.securitypanel.org

Izvrsne stranice posvećene sigurnosti općenito. Tu ćete naći vrijedne informacije vezane uz sigurnost djece (www.securitypanel.org/kids_corner.html) i odraslih, sigurnost vaših podataka, sigurnosne programe  - vatrozidove (engleski. Firewalls) i  još jako puno korisnog materijala. Stranice su na engleskom jeziku.

Svakako povremeno posjetite ovu stranicu.