PENTIUM ili ATHLON


Pentium IV vs. ATHLON
(usporedba, engl.)

Kupiti  Pentium IV?
(engleski jezik)

Pentium IV vs. ATHLON
(usporedba iz drugog kuta, engl.)

Pentium IV vs. ATHLON
(usporedba iz trećeg kuta - za najupornije, engl.)

NA HRVATSKOM JEZIKU TAKVIH USPOREDBI NISAM NAŠAO.

Računalo možete upotrebljavati za različite poslove. S obzirom na to zašto ćete koristiti računalo odabrati ćete odgovarajuću konfiguraciju. Riječ konfiguracija koristi se zato što se računalo sastoji od puno dijelova koje treba spojiti u jednu cjelinu - tj. konfigurirati. 

Pri kupnji računala uvijek imajte na umu relaciju POTREBE-MOGUĆNOSTI bez obzira radi li se o kupnji računala za kućnu ili poslovnu uporabu. Dakle, trebate se pitati slijedeće:

Treba li meni takvo računalo (skupo)? Odogovor na to pitanje dobiti ćete tako da utvrdite za koju Vam namjenu treba računalo i da pogledate donju tablicu. Naravno da trebate imati na umu kretanja na informatičkom tržištu. Uostalom, pitajte nekog stručnjaka iz Vaše blizine i on će to rješiti umjesto Vas.


Mogu li ja to platiti? Imate li osigurana dovoljna novčana sredstva za takvo računalo?

Kod nas su potrošena ogromna novčana sredstva na računalne sustave koje nitko nije koristio na način na koji bi trebao. Imao sam u ruci jedan kontni plan (sasvim slučajno) nekada uspješnog, a danas nepostojećeg poslovnog sustava koji je osamdesetih godina uložio 300 000 DEM u svoj računalski sustav. Dakle, uvijek treba imati na umu stvarne potrebe, a ne neke projekcije (obično nerealne).

Svakako, najtoplije preopručamo svim poslovnim sustavima zapošljavanje stručnjaka koji će ne samo rješavati takva pitanja već i snositi punu odgovornost za svoje odluke.

Mi ćemo ovdje dati neke osnovne smjernice kojih bi se bilo dobro držati prigodom kupnje računala.  

 

NAMJENA POTREBNA KONFIGURACIJA
Igre Najjače računalo na tržištu. Igre su najzahtijevniji programi. Igre su nevjerojatno dobar biznis - za one koji ih prodaju, naravno.
Obrada slika, fotografija, općenito rad s grafikom
  • brzi mikroprocesor
  • brza grafička kartica / 3D ubrzivač s puno memorije na njoj
  • dobar monitor - pogledajte svojstva kao što su Horizontalna i vertikalna frekvencija, a posebno veličina točke (pixela)
  • brzi tvrdi disk, dobra matična ploča
Uredske aplikacije (tekst, pokoja slikica, Internet) Odaberite srednje računalo. Ne previše skupo. Za svaki slučaj odaberite bolji monitor jer ćete u njega duuuugo gledati.
       

RAČUNALA S IMENOM:
IBM, COMPAQ, DELL, DTK, TOSHIBA, SIEMENS, Hewlett-Packard itd.

Mnoge domaće tvrtke zastupaju takve firme.

U poslovnim sustavima preopruča se uporaba isključivo računala s imenom. Svako odstupanje od ovoga značilo bi loš poslovni potez. Pa to nitko ne želi!


MANJE POZNATE MARKE RAČUNALA:
GERICOM, HIGHSCREEN

Takva računala su svakako manje poznata, ali ne i nekvalitetnija. Te su marke prisutne već duže na tržištu i vrlo su pozdane, a znatno jeftinije od npr. IBM-a, COMPAQ-a i ostalih. Svakako pogledajte njihove stranice (kliknite mišem na GERICOM itd.) i informirajte se o cijenama na vanjskom tržištu kako biste mogli zauzeti odgovarajući stav na domaćem tržištu.


Kolika je prosječna cijena "dobrog" računala?

Nemojte nikada kupovati najjeftinija računala. Najjeftinije nikako ne može biti najbolje. Ubrzo ćete ga trebati dograđivati na što se može potrošiti više nego što ste dali za računalo. Čujete li da netko prodaje jeftina računala, znajte, niti on sam ne zna tko ih proizvodi! Da o kvaliteti i ne govorimo.

 

Treba li kupovati računala s imenom?

Odgovor je i DA i NE!
DA - ako trebate izdržljivo, pouzdano i brzo računalo.
NE - ako trebate računalo radi dekoracije sobnog namještaja.
Možda stvari ne bi trebalo tako pojednostaviti, ali s obzirom na loša iskustva nekih poznanika terbalo bi ozbiljno razmišljati o kupnji računala s imenom. Računalo se kupuje, barem je tako kod nas na jedan duži period i mora biti što kvalitetnije.

Nastavak ubrzo slijedi.....Onda ćemo o konkretnim imenima...