MONITORI

Monitor
world (engleske stranice)

engl. Monitor   -   hrv. zaslon, ekran

 

   Slika 1: Monitor   rmonitor.jpg (8764 bytes)

Monitori su uređaji koji služe za prikaz podataka. Ubrajamo ih u izlazne uređaje jer prikazuju obrađene podatke odnosno podatke koji "izlaze" kao rezultat obrade podataka.

 

Kako radi monitor?
Sliku koju monitor treba prikazati stvara mikroprocesor računala ili procesor grafičke kartice. Ona se smješta u videomemoriju grafičke kartice. Budući je monitor analogni uređaj, a stvorena slika zapisana u digitalnom obliku treba je konvertirati ili prilagoditi za taj oblik. To radi Digitalno-Analogni konvertor (RAM DAC čip na grafičkoj kartici) i šalje sliku na monitor.

 

TEHNOLOGIJE
Tehnološki gledano postoje dvije različite tehnologije izrade monitora:
  1. monitori s katodnom cijevi (CRT)

postoje dvije vrste cijevi:

  • sa sitastom maskom (tzv. shadow mask cijev)
  • sa rešetkom (tzv. aperture grille cijev) - Trinitron ili Diamond cijev, ovisno o proizvođaču.
  1. monitori s tzv. tekućim kristalima (LCD)

 

Danas se najčešće koriste CRT monitori na stolnim računalima, a LCD monitor na prijenosnim računalima. Sve se više i na stolnim računalim koriste LCD monitori prije svega jer zauzimaju manje mjesta na stolu, a i ne zrače. Ipak, cjenovno nisu dostupni širem krugu korisnika (najjeftiniji model LCD monitora za stolna računala oko 1000 DEM)
ZNAČAJKE MONITORA
Prigodom kupnje monitora treba posebnu pažnju posvetiti slijedećim značajkama:
Vertikalna frekvencija
Vertikalna frekvencija - broj slika koje monitor može iscrtati u jednoj sekundi. Mjeri se u Hz - Hertzima. Što je vertikalna frekvencija veća slika je stabilnija i mirnija, a vaše oči zdravije i odmornije.
Horizontalna frekvencija
Horizontalna frekvencija - broj vodoravnih linija koje monitor može iscrtati u jednoj sekundi. Mjeri se u KHz - kilo Hertzima. Poželjno je da bude čim veća.
Veličina točke ili razmak između pruka (Dot pitch ili Stripe pitch)
Dot pitch (kod shadow mask cijevi) - dijagonalni razmak između točaka iste boje. Bolje je da je taj razmak čim manji. Kod najboljih monitora taj razmak iznosi 0,21 mm. Ta brojka nikako ne smije biti veća od 0,26.
Videopropusnost (Bandwidth)
Videopropusnost - ovaj podatak govori o kvaliteti videopojačala u monitoru. Mjeri se u megahertzima (MHz). Što je veća monitor će moći imate veću vertikalnu i horizontalnu frekvenciju, a to ujedno znači puno kvalitetniju i mirniju sliku.