RODITELJI, DJECA I RAČUNALA


Često roditelji pritisnuti žarkom željom djece za računalom popuste, i kupe taj stroj. Za njih se tim činom završava svaka priča. Sudeći prema iskustvima nekih, ta bi priča zapravo trebala započeti.

Najčešće je to ovako:

(roditelji negoduju)

Pa On se samo po cijele dane igra! Popustio je u učenju, troši telefonske impulse itd. Eh, da smo znali ...

Uobičajeno je da nakon toga slijede i zabrane rada na računalu, a na taj način dolazi do poremećaja u odnosu roditelji-dijete, a što se upravo željelo izbjeći kupnjom računala.

Pokušajmo analizirati nastalu situaciju:

Prvo, moramo utvrditi da su roditelji apsolutno ispravno postupili kupivši računalo. Danas je već nepotrebno naglašavati da je računalo u kući isto takva potreba kao i uređaji na koje smo se već svi navikli i bez kojih ne možemo, poput telefona, televizora, videa itd. Kada bismo pokušali nabrojati sve poslove koji se pomoću računala mogu napraviti bila bi to poduža lista. Zasad možemo samo reći da se računala upotrebljavaju u svim ljudskim djelatnostima.

Također, računalo možemo promatrati kao stroj koji neograničeno potiče kreativnost ljudi, posebice djece. Samo je to dovoljan razlog da se investira u njega. Da bismo potkrijepili tvrdnju o poticanju kreativnosti ukratko ćemo nabrojati što nam to računalo nudi na tom polju.

- crtanje -za tako smo nešto oduvijek koristili bojice, flomastere koji su bili skupi, trebalo je papira ili bojanku, bojanka se zagubila itd. Koristeći računalo dijete može vrlo brzo, a i jeftino nacrtati bilo kakvu sliku. U tome ga ograničava jedino mašta. Evo i konkretnog primjera. Kada smo ne tako davno u školu dobili nova računala učenik prvog razreda (koji naravno zna crtati), za nekoliko je minuta nacrtao u boji vrlo lijepu sliku, nakon njega i učenica itd. Bez trunke potrošenog materijala! Naravno, te su slike spremljene trajno u računalu i mogu se po potrebi koristiti.

- učenje stranih jezika - kod nas je vrlo popularno, a i vrlo korisno znati barem jedan strani jezik. Kako bi njihovo dijete što bolje savladalo takvo gradivo roditelji kupuju klasične tečajeve, u zadnje vrijeme vrlo popularan tečaj Say It In English. To možemo svakako pozdraviti. No, za cijenu tog tečaja danas se može dobiti solidno računalo! Minimalnim dodatnim ulaganjima imat ćete kod kuće stroj koji je i tečaj jezika, omogućava obradu teksta, crtanje itd. itd.

Da sada ne nabrajamo ostale poslove i razloge za kupnju računala možemo samo spomenuti da nema posla koji će djeca nakon školovanja raditi, a da neće koristiti računalo. Dakle, odustajanjem od kupnje računala svoje bismo dijete stavili u lošiju poziciju od drugih, a to svakako ne želimo.

Drugo, i dijete koje se igra je apsolutno ispravno postupilo. Kada se samo sjetim sati i sati igranja na računalu, ostajanja u školi do kasno navečer... No, danas se sasvim rijetko igram. A da se nisam igrao ne bih ni poželio računalo, a ne bih možda ni radio to što radim. Dakle, po mom mišljenju i iskustvu slobodan sam zaključiti da treba djetetu dopustiti da se igra na računalu, ali u određenoj mjeri. Po ocjeni znanstvenika igranje na računalu je zdravo (za vrijeme igranja jači je imunološki sustav).

Da bi kupnja računala prošla što bezbolnije pokušajte se s djetetom prije porazgovarati o tome što će se na računalu u prvi mah raditi. Neka vam ono slobodno prizna da će se i poigrati, a nakon toga se dogovorite za vrijeme igranja dnevno, tjedno itd. Na taj ćete način naučiti dijete da prihvaća dogovor i odgovornost. Također, možda bi dobro bilo kupiti računalo pod ljetnim praznicima kako bi dijete ta euforija igranja čim prije prošla. Budite posve sigurni da će ga proći! Ako ga ne prođe nemojte na dijete đonom - imajte razumijevanja. Nismo ni mi uvijek ozbiljni i odgovorni na svom poslu.

No, jednu se svar nemojte pitati: Da li kupiti računalo?

Čim prije se pitajte: Kada kupiti računalo? I kupite GA !!!

Možda je vaše dijete talentirano, samo to nije otkriveno! Računalo mu u tome može biti od velike koristi. Nemojte žaliti novaca za kupnju računala. Računalima cijene stalno padaju, toga možete biti svjesni, ali će vaše dijete baratati dragocjenim znanjima bez kojih je život u 21 stoljeću nezamisliv.

I ja sam vlasnik računala 486ice koju sam platio 3000 DEM (!) 1994 godine, a danas to računalo ne vrijedi skoro ništa! Ali ne žalim. Usporedite to s investicijom u auto. Što imate nakon 5 godina - stari auto. I neka vas ne opravdava pomisao da je auto potreba. I računalo je potreba!