SKENERI


Ovo je samo uvod u skenere (za sada)

Skener Umax Astra 4000

astra4000.jpg (12745 bytes)

 

 • pojavljuju se 1988. godine
 • ulazna jedinica u računalo namijenjena unosu slike, a i dokumenata koji su u slikovnom formatu.
 • da bi se mogli oblikovati tekst iz skeniranih dokumenata moramo koristiti takozvane OCR programe - optičke čitače koda;
 • najpoznatiji program za prepoznavanje teksta je RECOGNITA, mađarski proizvod.
 • imamo ih jednobojne i višebojne, danas uglavnom višebojne
 • ima ih raznih cijena i mogućnosti, a oni najskromniji pristupni su i za svakog vlasnika osobnih računala

Tipovi skenera:

  1. ručni
  2. stolni
  3. rotacijski

RUČNI

Izvor svjetlosti su svjetleće diode, skener se rukom povlači preko dokumenta. Vrlo su male veličine i troše malo energije, a najveći im je nedostatak mala širina dokumenata, što se mora nadomjestiti spajanjem slika. Mogu biti i jednobojni i višebojni. Danas se koriste 8-bitni - taj podatak određuje broj nijansi boja; u ovom slučaju 28. Namijenjeni su za amatersku upotrebu. Više se i ne koriste zbog pada cijena stolnih skenera.

STOLNI

Oblikom podsjećaju na fotokopirne uređaje. Mogu skenirati do A3 formata papira. Preporučuju se za stolno izdavaštvo i profesionalnu upotrebu i naravno za WEB dizajn gdje su jednostavno nezaobilazni.

ROTACIJSKI

Profesionalni skeneri. Koriste se izmedju ostalog za skeniranje filmova i dijapozitiva. Po tehnologiji razlikuju se od ostalih skenera. Skenovi napravljeni ovim skenerima su vrhunske kvalitete, a to se odražava i na cijenu. Nisu dostupni širokom krugu korisnika.